Alena Krcháková veteránskou mistryní Evropy

 

 v maratonu. Týden po svém 7. místě v běhu na 10 000 metrů /42:53,49/ vyběhla Alena Krcháková v sobotu 25. srpna spolu s více než třemi stovkami mužů a žen na trať maratonu 18. ME veteránů. Start závodu byl v Hrádku nad Nisou a jeho trasa probíhala přes pohraniční české, německé a polské území na náročném kopcovitém desetikilometrovém okruhu, k němž bylo přidáno závěrečných 2195 m.

 Za přijatelného počasí zahájila Alena závod tak jako většina startujících v poměrně rychlém tempu, takže na 8. km vedla před svými sopupeřkami asi o 150 metrů. Na 16. km se její náskok před druhou v pořadí Němkou Auerbachovou zvýšil na 2:15 min., ve třetím okruhu na 24. km /1:50:15/ činil již rovných šest minut a na 33. km narostl na 8 minut. V závěrečné části tratě nenechala Alena nikoho na pochybách, že si běží pro titul maratonské mistryně Evropy v kategorii 50-54 let, přestože 10. prosince oslaví již své pětapadesátiny.

 Cílem proběhla v čase 3:18:09 s téměř čtvrthodinovou převahou před takticky výborně běžící Ruskou Irinou Pletněvovou /3:32:08/ a Němkou Sonjou Auerbachovou /3:37:36/. Výborný výkon Aleny byl jediným českým prvenstvím jednotlivce na vytrvalostních tratích na ME a přispěl největší měrou k vítězství našich maratonkyň v soutěži družstev.

 “Byl to nejtěžší závod mé kariéry,” prohlásila šťastná vítězka, “ty kopce byly doslova zničující, a protože jsem se snažila běžet na co nejlepší čas, byla jsem v cíli zcela vyčerpaná,” dodala.

 “Navzdory zdravotním potížím, které ji ještě před nedávnem provázely, podala Alena vynikající výkon. Když jí hráli hymnu, neubránil jsem se slzám,” svěřil se její trenér Jiří Šmiták, který ji po celé délce trati sledoval. “Titul veteránské mistryně Evropy je spravedlivou odměnou za její perfektní přístup k tréninku a závodění, který může být mnohým příkladem,” doplnil.

Komentáře

Pro korektní odeslání komentáře opište prosím také kód z obrázku níže.

Komentáře nejsou povoleny.

QR Code Business Card