Stovka hrdinů na Brněnské pětadvacítce

V pravé nedělní poledne 11. září byl v tropickém vedru odstartován 44. ročník Brněnské pětadvacítky. Navzdory vyloženě nepříznivému běžeckému počasí se ho na nové trati zúčastnil rekordní počet 107 vytrvalců. Nechyběli ani slovenští běžci pod vedením pravidelného účastníka závodu Jána Štekauera. Největší šance na prvenství se dávaly loňskému vítězi Františku Mahovskému, členu pořadatelského klubu AC Moravská Slavia Brno. Ten se také podobně jako loni rozhodl pro sólový běh. Obrátkou proběhl s půldruhaminutovým náskokem před triatlonistou Petrem Vabrouškem /Author Tufo Zlín/, za ním běžel na třetím místě s pětisekundovou ztrátou oddílový kolega Mahovského Jakub Hoff. Na 15. kilometru Mahovský svůj náskok ještě zvýšil a byl přihlížejícími považován za jasného vítěze. Podle slov bývalého vynikajícího vytrvalce Jaroslava Kocourka, který závodníky doprovázel na kole, ani Vabroušek nepředpokládal, že se mu podaří vedoucího běžce dostihnout. Mahovskému však ubývalo sil, a  byl nakonec oběma pronásledovateli předstižen. „V parném počasí začal až příliš rychle,“ komentoval taktiku svého syna František Mahovský starší, někdejší nejlepší brněnský maratonec, který na trati Brněnské pětadvacítky sklízel v minulosti nejeden úspěch. 38letý Vabroušek proběhl cílem v čase 1:33:08, z druhého místa a svého vynikajícího výkonu se radoval Hoff /1:34:11/, třetí byl Mahovský /1:34:51/.S velkým odstupem za nimi pak doběhli Marek Němeček /1:39:10/, Aleš Borek /1:39:46/ a 51letý Pavel Kratochvíl /1:41:21/. A právě posledně jmenovanému patří mimořádné uznání: den předtím běžel na Kladně maraton, v celkové klasifikaci obsadil 4. místo /2:53:21/ a ve své kategorii vybojoval titul mistra ČR! Mezi ženami dosáhla na pětadvacítce obdivuhodného 15. prvenství domácí Ivana Martincová, která byla s časem 1:47:44 velmi spokojena. „Běželo se mně nad očekávání dobře, jsem ráda, že se po dlouhodobém zranění dostávám do formy,“ svěřila se v cíli. Kvalitní výkon podala i matka roční holčičky Sáry Blanka Adámková na druhém místě /1:58:55/, také u ní je zřejmý nárůst výkonnosti. Třetí příčka patřila další brněnské závodnici Lucii Coufalové /2:01:18/. Největší uznání a bouřlivý potlesk však patřil Karlu Fuksovi, přestože doběhl poslední. Navzdory bolestivým potížím pohybového aparátu to byl jeho 44. start na Brněnské pětadvacítce, takže žádný ročník nevynechal, což nemá na 25 km v české historii obdobu! Přestože bylo dosaženo vzhledem k vedru poměrně slabších časů, obdiv zaslouží všichni, kteří v tak nepříjemném počasí náročnou trať zvládli.

A jak hodnotí závod jeho ředitel Ladislav Zouhar?  „ Potěšila mě rekordní účast běžců. Ještě nikdy v celé historii pětadvacítky nestartovalo 13 žen jako tentokrát. Za klad považuji i to, že navzdory vedru jen dva vytrvalci nedoběhli do cíle. Myslím, že i po společenské stránce byla akce na dobré úrovni. Pro její další zkvalitnění jednáme o  přeložení v příštím roce na sobotu a rádi bychom také posunuli start na vhodnější 14. hodinu.“                              Mgr.Jiří Šmiták

Podrobné výsledky v najdete v sekci výsledky 2011

Komentáře

Pro korektní odeslání komentáře opište prosím také kód z obrázku níže.

Jeden komentář k článku Stovka hrdinů na Brněnské pětadvacítce

  1. ac_bsc, 12. září 2011, 14:33
  2. Bylo to velmi povedene odpoledne. To dabelske pocasi bylo fakt znicujici. Pro Petra ale dobry trenink na Havaj. Diky za pekny a dobre pripraveny zavod.

QR Code Business Card